Sağlık turizmindeki ışık


Tarkan Demir

Tarkan Demir

26 Ekim 2021, 11:15

Yaklaşık iki yıl kadar önceydi.

İstanbul'dan THY uçağıyla İngiltere'nin Birmingham kentine seyahat ediyoruz ailece.

Her milletten insan var.

İstanbul bildiğiniz üzere aktarma istasyonu niteliğinde bir şehir.

Afrika, Asya ve Avrupa hatta Amerikalılar için bile adeta bir ara istasyon.

Uçak 300'e yakın yolcusuyla tıka basa dolu ama dikkati çeken bir şey var ki insan şaşırıyor doğrusu.

Diyebilirim ki 100'ü aşkın yolcunun kafası yaz ayında kapüşonla kapalı veya sargı beziyle sarılmış, hepsi de erkek.

Bu durumu gören herkes birbirine "Acaba kaza mı geçirdiler, yoksa İngiltere'ye bir sağlık sorunundan dolayı hasta mı taşınıyor?" sorularını sorar oldu.

Uzatmadan söyleyeyim, öğrendik ki kafaları sarılı söz konusu Birleşik Krallık vatandaşları, İstanbul'da anlaştıkları bir hastane veya klinikte saç ekimi yaptırmışlar.

Düşünsenize Kanada'dan Avustralya'ya kadar güneşin batmadığı topraklara hatta kıtaya sahip, "uygar dünyanın beşiği" diye anılan Birleşik Krallık'ın anakarası İngiltere'den İstanbul'a bir sağlık turizmi gelişmiş ve ünü ülkeyi aşmış.

Ortadoğu, Avrupa hatta uzakdoğu'yu kadar dünyanın pek çok önemli coğrafyalarından gelen binlerce kişi plastik cerrahi, yani estetik ameliyatlardaki başarılarıyla ünlenen doktorlarımıza vücutlarını emanet ediyorlar.

Bunun yanında termal turizm alanındaki tesislerin kalitesi ve sayılarının çoğalması, yeni yatırımlar...

Bu durum Türkiye'nin sağlık turizmi açısından doğru yolda olduğunun en önemli göstergelerinden birisi.

- Yıllık 100 milyar dolarlık ciro

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre dünyada sağlık turizmi son 10 yılda hızla gelişti. Sadece tıp turizmi için seyahat edenlerin sayısı 10 milyonu aştı ve yıllık 100 milyar dolarlık bir ciroya ulaştı. Termal turizm, medikal SPA, yaşlı ve engelli turizminde seyahat edenlerin sayısı ve bu alanda dönen ciro tam olarak bilinmemekle birlikte medikal turizmdekinden çok daha üst sıralarda olduğu öngörülüyor.

Turizm sektörünün çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması Türkiye gibi turizm ülkelerinde bir zorunluluk olarak görülüyor. 12 aya yayılma ve istihdam yaratma konusunda çok önemli bir hizmet sektörü olan turizm sektörünün önemli bir organı sağlık turizminde Türkiye dünyada uluslararası hasta sayısı bakımından ABD, Almanya, Tayland ve Hindistan'dan sonra 5. sırada yer alıyor.

Türkiye'de hatırı sayılır sayıda, dünyada bilinen en eski akreditasyon kuruluşu Joint Commission International (JCI) tarafından akredite edilmiş, uluslararası standartlarda hizmet veren sağlık kuruluşu var. Türkiye’de özel hastanelerin yanı sıra üniversite ve kamu hastanelerinde de sağlık turizmi altyapısını güçlendirmek için çeşitli çalışmalar başladı.

Tıp teknolojilerindeki ilerleme, tanı ve tedavideki yükselen başarı grafiği gibi etmenler kaliteli hizmet vermeyi önemli kılınca hasta sayıları arttı ve Türkiye'nin bu konudaki ünü ülke sınırlarını aştı.

Bu potansiyel iyi değerlendirildiği ve kaliteden ödün vermeyip planlı bir şekilde uygulandığı ölçüde sağlık turizmi Türkiye için önemli bir gelir kapısı, önemli bir prestij kaynağı olacak gibi görünüyor.

Benden söylemesi... 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.