Piyasalarda bugün

Dünya borsaları güçlü karların desteğiyle ABD ve Avrupa’nın öncülüğünde yükselişini sürdürüyor.

Piyasalarda bugün
25 Ekim 2021 Pazartesi 16:31

Dünya borsaları güçlü karların desteğiyle ABD ve Avrupa’nın öncülüğünde yükselişini sürdürüyor. Gelişmekte olan borsalar Asya ülkelerinin salgın kısıtlamalarını gevşetmesiyle yükselişe katılıyor. Evergrande pozitif sürpriz yaparak tahvil borç ödemesini gerçekleştirdi.

Türkiye varlıkları ekonomi politikalarına ve dış politikaya yönelik riskler nedeniyle dünyadan negatif ayrışıyor. Merkez Bankası’nın manşet ve çekirdek enflasyon rakamları yükselirken faizleri 200 baz puan indirimi sonrasında Türk lirası, 10 yıllık tahviller ve CDS dünyadan negatif ayrışmaya devam ediyor. Hisse senedi piyasası diğer Türkiye varlıklarına göre daha iyi dayanıyor.
10 ülkenin büyükelçisinin Kavala çıkışı nedeniyle “istenmeyen kişi” ilan edileceği endişesi ile Türk lirasında yeni bir satış dalgasıyla haftaya başlıyoruz. G20 öncesinde Türkiye’nin bu denli sert bir adım atmasını beklemiyoruz. Bir iki ülkeyle sınırlı bir adım görülebilir. Ancak yeni bir şok endişesiyle Borsa İstanbul’da satıcılı bir açılış öngörüyoruz.
Kamu bankalarının mevduat ve kredi faizlerini 200 baz puan indireceği konusundaki Reuters haberi ekonomi cephesinde günün en önemli haberi.
Özel bankaların kredi faizlerini aynı hızla indirmesi beklenmiyor. Ankara’nın bundan sonraki Şirketlerin ve hane halkının düşük Türk lirası faizler karşısında ne yapacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Türk lirası üzerindeki finansal baskılamaya karşı yerleşik yatırımcının önünde üç alternatif var:

(i) Döviz, altın gibi varlıklara yönelme, (ii) Uzun vadeli Türk lirası tahvilleri alarak faiz indiriminden kaçma, (iii) hisse senedi, emlak gibi reel varlıkların payını artırma. Muhtemelen büyük elçi şoku sonrası üç eğilimi birlikte göreceğiz. Dış politika risklerini çözebilirsek, kur yükselip, enflasyon artarken, Borsa İstanbul’un da yükseldiği bir piyasa görmeye devam edebiliriz. 

İş Yatırım 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.