Borsa İstanbul’da satış dalgası…

Borsa İstanbul genele yaygın sert bir satış dalgasıyla dünyadan negatif ayrışıyor.

Borsa İstanbul’da satış dalgası…
02 Şubat 2023 Perşembe 10:24

 İş Yatırım Menkul Değerler A.Şnin hazırladığı, piyasalardaki gelişmelere ilişkin analiz ve yorumları içeren günlük rapora göre, Fed toplantısı sonrası ABD hisselerinde güçlü bir alış ile dünü kapattık. Fed açıklamasında “devam eden faiz artışları” ifadesinin kalması nedeniyle piyasaların ilk tepkisi satış yönünde oldu.

Ancak Başkan Powell’ın konuşmasında ‘dezenflasyon sürecini”, “aşırı sıkılaşma riskini” vurgulaması ve korkulduğu gibi “finansal koşulların gevşekliğine yönelik şahin bir dil kullanmaması sayesinde alışlar tetiklendi. Açık pozisyon tutanların kapanması ile güçlü bir yükselişle günü kapattık.

Borsa İstanbul genele yaygın sert bir satış dalgasıyla dünyadan negatif ayrışıyor. Bankalarla başlayan satışların sertleşerek genele yayılmasıyla yüzde 5 gerileyen Borsa İstanbul Ocak ortasında gördüğü dip seviyenin altına geriledi. Bankalardaki kayıplar yüzde 8’e ulaşıyor.

Bu denli sert kaybı doğrulayacak bir haber akışı görmüyoruz. Tam tersine pozitif bir haber akışı var. PMI rakamları Haziran’dan beri ilk kez genişleme bölgesine çıktı. Beyaz eşya, kimyasal, otomotiv, giyim güçlü toparlanıyor. Yerli talep kaynaklı bir toparlanma görüyoruz.

En çok değer kaybeden sektör olan bankalar beklentilerden daha iyi rakamlar açıkladı ve 2023 yılına yönelik pozitif bir görünüm çizdiler. Akbank, Garanti’nin pozitif tepki vermesini beklerdik. Ancak düşüşte başı çektiler.

Borsa İstanbul’daki çöküşü temel gelişmelerle değil, kaldıraçlı pozisyonların yüksekliği, yatırımcıların çıkış kapısında bir birini ezmesi gibi piyasa dinamikleriyle açıklayabiliyoruz.
ABD ve Avrupa borsalarının seyri Borsa İstanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Yüksek frekanslı işlem yapan ve gün içi satışı tetikleyen bir aracı kurumun günü alışla kapatması tepki ihtimalini artırıyor. Benzer bir durum yaşadığımız 11 Ocak’ta sert bir tepki alışı yaşanmıştı. Ancak dalga boyunun yüksekliği nedeniyle yatırımcılar temkinli olmayı tercih edecektir. Dün canımız yandığı için biz de iddialı bir görüş veremiyoruz. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 4.500 ve 4.700. Olası bir tepki alışında hareketlenmesini beklediğimiz hisseler: Emlak GYO, Şişecam, Tofaş Fabrika, Tüpraş, Yapı Kredi.

Not: Burada yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.