Piyasalarda bugün

Dünya borsaları iki aydır devam eden satış dalgasının ardından %2,0’nin üzerinde yükselişle haftaya başladı.

Piyasalarda bugün
31 Mayıs 2022 Salı 10:24

Dünya borsaları iki aydır devam eden satış dalgasının ardından yüzde 2’nin üzerinde yükselişle haftaya başladı. Ancak artan enerji fiyatları ve tahvil faizleri nedeniyle yükselişin kalıcılığı konusunda şüpheliyiz.

Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ithalatını 2022 sonuna kadar üçte iki oranında azaltması kararı sonrası Brent %3 yükseldi. Rusya yaptırımlarının 10 yıllık ABD tahvil faizi 10 puan arttı. ABD dolarında ve borsalarda henüz önemli bir tepki yok.

Türkiye varlıklarından çelişkili sinyaller geliyor. Enflasyona endeksli süper bono ihtimalinin azalması ile Türk lirası yüzde 1’in üzerinde kayıpla en kötü para birimi olmayı sürdürüyor.

Buna karşın, Borsa İstanbul uzun bir aradan sonra dünya borsalarındaki yükselişe katılıyor. MSCI endeksine giren THY ile başlayan yükselişin önce havacılık sektörüne ve borsa geneline yayılmasıyla endeks 2.500 direncini zorlanmadan geçti.

ABD ve Avrupa vadelileri dünkü sert yükseliş sonrasında sınırlı pozitif bir açılışa işaret ediyor.

Endeks için destek ve direnç seviyeleri 2.500 ve 2.550. Petrolün ve ABD tahvil faizlerinin yükselişi Türkiye için temel risk olarak görüyoruz. Dün sert yükselen havacılık hisselerinde geri çekilme görebiliriz. Talebin güçlü olduğu bir ortamda THY'nin yakıt maliyetlerindeki artışı fiyatına yansıtmakta zorlanmayacağına inanıyoruz.

Kaynak: İş Yatırım

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.