Piyasalarda bugün

Rusya enerji satrancında savunmadan saldırıya geçiyor…

Piyasalarda bugün
24 Mart 2022 Perşembe 10:31

Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz satışlarını ulusal para karşılığında yapacağını açıklaması üzerine doğal gaz fiyatları %30 civarı yükselirken, ruble dolar ve avroya karşı %10’un üzerinde değer kazandı.

Petrol fiyatlarında son bir haftada dipten gelen yükseliş %24’e ulaştı. Avrupa’nın enerji bağımlılığını nasıl azaltabileceğine yönelik politikaları ABD ile tartıştığı bir ortamda atılan adım Rusya’nın Batıya karşı oynadığı enerji satrancında savunma ile yetinmeyeceğini saldırıya geçeceğini gösteriyor. Alınan kararı orta vadede Rusya’nın Batı ile kendi para birimi üzerinden işlem yapmasının önünü açabilecek, rubleyi destekleyen akılcı bir adım olarak görüyoruz. Avrupa’nın doğal olarak itiraz ettiği karar, Rusya’nın Batı ile uzun sürecek bir ekonomik savaşa hazırlandığını gösteriyor.

Batı’nın atacağı ilave adımların ABD Başkanı Biden’in yapacağı açıklamalarla somutlaşmasını bekliyoruz. Borsa İstanbul saat farkının da etkisiyle dünyadan pozitif ayrışmaya devam ediyor. ABD ve Avrupa’nın %1’in üzerinde değer kaybettiği bir ortamda Borsa İstanbul yataya yakın negatif bir kapanış yaptı.

ABD ve Avrupa borsalarının seyri Borsa İstanbul’da yatay negatif bir açılışa işaret ediyor. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 2.150 ve 2.200. Son dönemde istikrarlı olarak pozitif ayrışan Borsa İstanbul’un 2.150 desteğinin üzerinde kalması bekleniyor. 

Kaynak: İş Yatırım

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.